Anno 1942 – verkstaden fyller 80 år!
Att förvalta en plats.
Sedan våren 2020 är Caroline Lindholm och Helena Sandström kollegor i den gamla anrika verkstaden på Högbergsgatan 12, som Sigurd Persson startade 1942. Här har många av Sveriges smeder arbetat eller varit lärlingar genom åren, däribland Wolfgang Gessl som senare tog över verkstaden. Han var också huvudlärare på Konstfack under många år, bla under 90-talet då Caroline och Helena träffades på metallinjen när de studerade där. Sedan dess är de nära vänner och bästa kollegor.
På Högbergsgatan skapar vi ett rum där allt är möjligt och våra idéer tar form i smycken och corpus – Atelier ädelsmide. Vi tycker om mötet med våra kunder och besökare och vi visar gärna upp det vi gör. Verkstaden är en inspirerande miljö som bär spår av hårt arbete, envishet, skapande och flit. Av bra stunder när lödningen gick bra och lodet flöt som det skulle och sämre, när filen slant och det var som förgjort att såga rakt. Vi fortsätter i spåren av detta och njuter av att få skapa föremål som bär spår av tradition, men också präglas av vår tid och våra personligheter.
Som en hyllning till den här platsen visar vi nu en utställning med corpus, bruksföremål i silver – tingen att förgylla både vardag och fest med!
Nutida tänker på döden
Nutida Svenskt Silver har i den här utställningen arbetat med temat hur konsthantverkliga föremål kan hjälpa oss att ta avsked av, bearbeta förlusten av, eller minnas någon vi förlorat.
2022
”Sedan några år har jag landat med mitt skapande i en gammal verkstad med utsikt över Katarina Kyrkogård.
En plats där både levande och döda vilar, kyrkklockorna slår för dagens händelser och träden visar att våren är på väg.
Minneshyllan är klädd med ärgad kopparplåt från branden i Katarina kyrka 1990. Infoga ett porträtt och hylla personen med en blomma eller tänd ett ljus. Smycka om du vill med manschetten prydd med några av vårdträdens löv i silver.”
Fortsättning, uppföljning, förflyttning
”Att uppmärksamma, förhöja och förgylla vardagliga stunder, ting och göranden är något som alltid intresserat mig. Det kan handla om allt från måltiden till skogspromenaden, eller som här omsorgen om våra egna kroppar.”
2017
Celebrera
”Måltiden som uttryck för social samvaro, njutning och skönhet har inspirerat mig”
2012
Små nära ting
”Inget är för stort för att göras litet och inget litet kan bli stort nog. Så är det med sånt som är viktigt. Sånt man behöver eller vill ha. Det pockar på uppmärksamhet. Lämnar önskan kvar. Och längtan. Så är det med det som är stort. Det som är litet. Och allt som är nära.”
2006
Asfaltblomman
”Min hembygd är den stora, brusande staden. Jag kan allt om rödljus och gatukorsningar. I kvarteren känner jag mig hemma, på innergårdarna är jag trygg. Utställningen skildrar mitt förhållande till särskilda platser och det är mitt liv i staden som fått form i en serie smycken. Jag är en asfaltsblomma. Vad är du?”
2004
Önskad. Väntad. Välkommen.
Vårdträdet som en symbol för livsträdet – här lagras minnen och i det göms det hopp om framtiden, ett band mellan människor och generationer, en tidsöverskridande länk. I utställningen har jag gjort smycken för de viktiga händelserna som är värda att bekräfta och vårda. Utställningen har vuxit fram samtidigt som ett litet liv vuxit inom mig själv.
2002
Behållare
2000
My working week and Sunday rest
En exklusiv beautybox för den nutida kvinnan. Användbara objekt i silver för skönhet och välbefinnande – ett uttryck för den näst intill absurda mödan, men också lusten, kring den kvinnliga fåfängan.
1999
Fotograf ”Fortsättning, uppföljning, förflyttning”: Karin Björkquist och Fredrik Wahlberg
Fotograf ”My working week and Sunday rest”: Fredrik Hjerling och Hans Bjurling
Fotograf övriga utställningar: Fredrik Wahlberg